fredag 17 september 2010

När blev språk en belastning?

SU i Österbotten gläds över att Karlebyfrågan äntligen löstes och fick ett positivt slut. Samtidigt kan vi inte låta bli att förundra oss över efterspelet och den sandlådspolitik beslutet om Karlebys riktning resulterade i. SU i Österbotten tycker att det är ytterst beklagligt att Karlebyfrågan måste tas till sin yttersta spets – grundlagsutskottet, ett flertal gånger, innan ett beslut kunde tas.

Något som också är beklagligt, och obegripligt, är att Centerunga vill slopa tjänstemannasvenskan. Hittills har språk setts som en tillgång och en rikedom. När har detta ändrats? Det är aldrig omöjligt att lära sig ett språk, vilket som helst, bara man har viljan och den rätta inställningen. Slopar vi tjänstemannasvenskan betjänar vi medborgarna i Finland endast på finska.

Inom det nordiska samarbetet går dialogen oftast på svenska och skandinaviska. Att byta till engelska inom Norden känns enbart pinsamt. Kan det vara Jan Björklunds (Folkpartiet i Sverige) uttalanden i Österbottens tidning 7.10 som skrämmer Centern? Björklund sade att Finland är det land han helst skulle invadera, bland annat för att det också i Finland finns många talar svenska. Månne Pekkarinens och Kiviniemis uttalanden är en reaktion på detta och en rädsla för att svenskan skall ta över?

Svensk Ungdom i Österbotten tycker det är hög tid att börja se fördelarna med ett tvåspråkigt land och inte underskatta samarbetet inom Norden. Vi vill att man respekterar att vi bor i ett tvåspråkigt land och att man inte vid nederlag använder sandlådspolitik.

Ulrika Forss, kretsordförande för Svensk Ungdom i Österbotten

Stephanie Lindberg, politisk sekreterare för Svensk Ungdom i Österbotten